Grieks Wijnlandschap

Grieks Wijnlandschap

Over de blog:

Waar het om gaat: er zijn magische landschappen in de wijnwereld en hier gaat het over de Griekse. Oneindig nieuwsgierig en toch niet gevonden wat ik zocht? Dan dankbaar en naïef op onderzoek, voor 10% op het web en voor 90% bij de wijnmaker. Deze regels werden door Viconsult zelf geperst en bevatten geen druivenpit aan monoloog of repetitie. Deze blog is een blend van impressies en analyse. Be warned: ook u zal niet langer over wijn prevelen maar trots over “godendrank” praten.

Boekbespreking: The Cretan Grapes

Oeno-GriekPosted by Vicky Corbeels Thu, August 17, 2017 22:57:27

The Cretan Grapes – Maritina Stavrakaki, Manolis N. Stavrakakis

Uitgave Tropí Publications, Athene, 2017.

Een boek over Griekse wijn begint niet zelden met een lange intro over het heldensap en het ambacht aan de kustlijnen en berglandschappen, die goden en nymfen lang voor het ontstaan van de sterveling al naar waarde schatten. Lekkers voor de lezers, een last voor de schrijver: je zal nooit volledig kunnen zijn, zonder te gaan vervelen.

Niet dit boek.

The Cretan Grapes werpt je meteen in het onderwerp. Als het werk de geschiedenis 7.000 vC laat beginnen, dan is dat met één focus: doelgericht tot de hedendaagse realiteit van de Cretenzische wijnbouw komen. De tweede zin in de Introduction telt direct vijf lijnen en vijf referentiewerken. Ik las en herlas, en kon dan verder.

Het boek is geen essay. The Cretan Grapes benadert het onderwerp opbouwend-gestructureerd. Geen vooringenomen standpunten, wel these-antithese-synthese uit resultaten van wetenschappelijk onderzoek en observatie. De 18 pagina’s tellende introductie verwijst naar de etymologie van druivennamen, geeft de basics van de snoei en opbinding in de wijngaarden, de verwoestende uitdagingen van de klimaatsverandering op Kreta en broodnodige weetjes.

Wat volgt, zijn gedetailleerde historische en ampelografische beschrijvingen van 36 druivensoorten op Kreta. Ik proefde er tot zover 14, maar u vast nog minder.

Ps. Codewoord “Bok in de wijngaard”, iemand? The Cretan Grapes, p. 20.

Met dank en bewondering voor Despoina Mpouza, onderzoekster en docente aan de Agricultural University Athens.  • Comments(0)//griekswijnlandschap.viconsult.be/#post14