Grieks Wijnlandschap

Grieks Wijnlandschap

Over de blog:

Waar het om gaat: er zijn magische landschappen in de wijnwereld en hier gaat het over de Griekse. Oneindig nieuwsgierig en toch niet gevonden wat ik zocht? Dan dankbaar en naïef op onderzoek, voor 10% op het web en voor 90% bij de wijnmaker. Deze regels werden door Viconsult zelf geperst en bevatten geen druivenpit aan monoloog of repetitie. Deze blog is een blend van impressies en analyse. Be warned: ook u zal niet langer over wijn prevelen maar trots over “godendrank” praten.

Peloponnesos en de horizon

Griekse wijn op de kaartPosted by Vicky Corbeels Wed, August 31, 2016 09:08:12

Het begint bij een artificieel kanaal, het eindigt in een ongereptheid die je nooit volledig kan voorspellen of vatten.


De benauwde 25 meter van het kanaal van Korinthië staan in contrast met de hemeltergende horizon erachter. De moderne wegen slorpen de willoze wagen op in groene valleien en korte tunnels en een oneindig zicht. Het bevrijdende gevoel van neverending journey. Het geborgen gevoel van een stadje. Tripoli, waar het leven een pleintje is. Nafplio, geïnspireerd door Italianen. Monemvassia, de kastro als eerbetoon aan het rijke verleden en inspirerende heden van de Peloponnesos. Ertussen, op plateaus, in valleien, langs uitdijende bergruggen: wijngaarden.

Nemea, geografisch nog in Korinthië, is de grootste Griekse PDO wijnappelatie. 1 druif: agiorgitiko. 1 kleur: rood. Broeierige discussies zijn aan de gang om de regio subappellaties te verlenen, perceelgebonden en mise-au-chateau geïnspireerd, maar voorlopig zijn enkel de Reserve (24 maanden opvoeding waarvan 12 op vat) en Grande Reserve (36 maanden opvoeding waarvan 18 op vat) toegelaten. Aan de discussie nemen wijnmakers en experten deel, minder de oenologen die het bloed van Hercules (zo wordt de agiorgitiko genoemd) vinifiëren.

Die experten zijn de pioniers uit de streek, die sinds lang en met veel geduld de agiorgitiko zagen groeien maar ook zij die relatief recentelijk met moderne technologie de beste percelen uitkozen. De experten zijn ook wijnstokonderzoekers zoals Kostas Bakasietas, die sinds jaren experimenteert met Europese rootstocks, met zeldzame druivensoorten, met klonen van bekende druiven, en met het gedrag van een druif als de agiorgitiko.

De bovenvermelde percelen zijn een lappendeken van piepkleine eigendommen, waarvan de druivenopbrengst per mondelinge overeenkomst aan de wijnbedrijven in Nemea zijn gebonden. Een enkeling bezit 8 ha geconcentreerde wijnvelden als druiventeler (vine grower). Al de rest wordt bij elkaar gepuzzeld door oenologen (wine makers) die een bepaalde stijl en rendement voor ogen hebben.

De subappellaties van Nemea zijn nog niet voor morgen, alhoewel sommige wijnmakers de perceelsnaam of gemeente op het etiket vermelden. Dit laatste kan misleidend zijn: ook in de 17 PDO gemeenten is de ondergrond divers. Evengoed kan een blend van uitgekiende percelen over verschillende gemeenten een ongeziene complexiteit geven.

In elk geval legt de discussie in Nemea bloot waar ook Mantinia in Arcadië over wakkerligt. PDO Mantinia laat toe de gekleurde moschofilero te verwijnen tot witte herbale, florale, aardse wijn. Ook de rosé is veelbelovend, want expliciet gastronomisch. Het plateau tussen het Menalo -en Parnongebergte is minstens zo complex samengesteld als de ondergrond van Nemea. Het heeft voorlopig geen zin om, zoals een producent ter plaatse, te beweren dat enkel hij de beste druiven bezit. De versnippering en diversiteit zijn eenvoudigweg te groot.

Hebben de oostelijke bergen rond Nemea en Mantinea nog een overweldigende statigheid, dan worden ze naar het zuiden ronder, tastbaarder, gecultiveerder. Ook de wolken die je in het noorden als die van Magritte herkent, komen in het zuiden merkwaardig dichtbij. Je stijgt ten hemel, richting Monemvasia. Op weg naar het mekka van de zeldzaamste druiven van Griekenland. Een kindergarten voor de experten van wijnstokken waarover hierboven sprake.

George en Elli Tsibidis creëerden Monemvasia Winery, of Malvasia Winery, in Veliez. Op 15km van de kustlijn groeien malvasia, kidonitsa, asprouda, assyrtiko (allen wit), mavroudi en limniona. De survival van deze beplanting is een werk van lange adem dat sinds het begin vruchten afwerpt. In 2016 kon het paar de vraag naar kidonitsa nauwelijks aan: de hele Kastro drinkt het en overzeese bestellingen lopen als een trein.


In geen ander gebied dat ik de twee voorbije jaren bezocht, viel zo vaak de naam van Kostas Bakasietas, Sofoklis Petropoulos of Nico Manessis als in de Peloponnesos. De eerste twee hebben in de nursery VNB het vergrootglas op virusvrije druivenvariëteiten en hun karakteristieken, de laatste is sinds 23 jaar gerenommeerd wijnschrijver met verhelderende en poëtische focus op de omstandigheden waarin de druif het allemaal moet doen.

Deel 1: het westelijke deel van de Peloponnesos wordt in een ander artikel beschreven. Ik vermeld hierboven maar één domein, omdat het de enige in verre omstreken is. De producenten in Nemea en Mantinia komen uitgebreider aan bod.

  • Comments(0)//griekswijnlandschap.viconsult.be/#post8