krasi

krasi

Griekse wijn, dan de zondvloed

Ontmoetingen met wijn, krasi in het Grieks. Vicky en de vrienden, klanten met een Grieks etiket, een fles die kraakt onder de vingers van studenten en passanten.

In English: Krasi-Eng

En français: Krasi-Fr

dagdroom

literair intermezzoPosted by Vicky Tue, February 27, 2018 10:56:30

De Pauw van Parparoussis

Bij lunch waar een gesprek is

koppig diep en mysterieus

en lineair tot mond van neus

Taos heet de elegante fles

Geen idee van de betekenis

Mavrodaphne in de vinifera-lijst

Voluptueus fluweel en één vraag rijst

“Wat brengt uw toekomst, mevrouw?”

Lippen weg van het glas, kou

Juist, ik was te gast voor middagmaal

Afgeleid stamelend een loos verhaal


  • Comments(0)//krasi.viconsult.be/#post4

vier mythes, vijftig tinten

pitPosted by Vicky Sun, February 25, 2018 18:24:27

Een nietsvermoedende date in Mechelen, met retsina. De Man vroeg of ik Fifty Shades wou zien, ik voelde me gewoon genereus die avond: een Griekse mezze, een fles retsina, te delen alsof het valentijn was. Toen ik Maria bij Zorba vroeg welke harswijn op de kaart staat, was de reactie “ja DIE” even snel als het antwoord “die van Tetramythos”. Ik word week van Tetramythos, de vier mythen in het hoge noorden van de Peloponnesos.


Tetramythos produceert biologisch. Op honderden meter tot zelfs een kilometer boven de zeespiegel, met zicht op zee (dankzij de natuurlijke kliffen van het schiereiland) groeien een aantal hectaren in devotie aan de natuur en aan de expertise van twee broers en een wijnmaker. Ik beken dat ik ooit doodsangsten uitstond op weg naar het domein, toen ik de verkeerde weg had ingeslagen en de bergwand steeds meer op de huurwagen afkwam. De weg werd nauw, de hemel tastbaar. Bijna was ik overtuigd nooit nog retsina te kunnen drinken, tenzij via infuus. De redding kwam achter de laatste berijdbare bocht, net als in de film. Bijna zoals in het après-film moment. Moest er geen combi naast onze auto zijn gestopt.  • Comments(0)//krasi.viconsult.be/#post3

winterkost

pitPosted by Vicky Sun, February 04, 2018 16:56:24

Een mens hoeft niet moeilijk te doen over provisiekasten in januari en mei, omdat ze uitpuilen van bewaarvoedsel in blik dat net teveel was op de christelijke feestdis. De koper hoeft zich geen zorgen te maken: de houdbaarheidsdatum overschrijdt de vershoudlimiet. Zodoende verbaasde de vraag niet of ik zin had, mid-januari, in asperges. Op bokaal, in sap, smeuïge witte asperges. Opgebakken tot een krokante smaak, goed hoor, maar “wat drinken we daar nu bij?”. Ik had nog een 2014 Syn+ White Dot (van Katogi-Strofilia), moschofilero en roditis, en meer was niet nodig.


Later kwam er nog een flesje Belgische witte bij van Ten Gaerde en opnieuw gingen zalvende, niet-complexe aroma’s in elkaar op. Beide wijnen kenden een toets van peps en spanning, die het eenvoudige winterse gerecht een seizoensgetrouwe frisheid gaven. Lente is veraf en we zitten goed, thuis.  • Comments(0)//krasi.viconsult.be/#post2

Feest samenzwering

royal flushPosted by Vicky Thu, January 18, 2018 00:00:36

Een feestje van twee organisatoren, ik was er een van, werd stilaan no fun voor mijn genodigden. Ten langen leste bevond ik me nl. aan de lopende band cocktails te draaien voor een massa onbekenden. (Tio Tonic by the way bleek het geknipte medicijn voor een paar dames die met buikpijn waren toegekomen.) Middernacht naderde, ik forceerde een paar vrienden voor een samenzwering ver van de dansvloer. Ik wou hun mening over een sapje dat ik net had leren kennen. De fles, Tselepos’ Melissopetra 2016, in feestelijke en bevolkte omstandigheden: de dj en achterklap werden meteen genegeerd.


“Koninklijk, weelderig, strakker dan fruit, elegant en fris. Net boven €15? Geen discussie!“ Het was ook mijn eerste sip van de Melissopetra en ik had even niets toe te voegen. Misschien enkel dat de rokerige boventoon deze Griek gelijkwaardig maakt aan de gewurz uit de Alsace.

Het feestje duurde tot 5u ’s ochtends.  • Comments(0)//krasi.viconsult.be/#post1

post-kerst diner

de fles dicteert het gerechtPosted by Vicky Tue, January 02, 2018 20:54:19

Aangename dagen zijn het, waarin de agenda je overdag leeg aanstaart, maar ’s avonds een afspraakje knippert. Een verre vriend wil je voor het jaareind absoluut nog eens zien, een wereldreiziger keert terug. Zo’n avond was het vanavond. Twee vrienden hadden zes genodigden en het menu was zoals het seizoen: hit by surprise, made with love. De wijnen waren mijn verantwoordelijkheid en dus bijna uitsluitend Grieks, champagne mocht niet ontbreken. Omdat de gasten nog nooit Grieks dronken, wilde ik verbluffen met onuitspreekbare druiven en met kleppers. Kidonitsa met warme geitenkaas in bladerdeeg, een flirt honing en fris slaatje. Xinomavro rosé met knapperig aardpeersoepje. Plat de résistance was everzwijnstoofpotje: met Goumenissa absoluut biodynamisch + Nemea op zijn Super Toscans, beide 2011. De Goumenissa ging meteen aan het verleiden met zwart fruit en mediterraanse geuren. De Nemea, Megas Oenos, bleef een paar uren uiterst timide en ontkelkte langzaam bij het gerecht. De complexiteit was overweldigend, veel elementen in een glas en niet alle bij naam te noemen. 2011 heeft baat bij lange oxidatie, 24u op voorhand in karaf of 5 jaar in de kelder. ‘s Werelds beste retsina, houtgelagerd + 2001 champagne Bedel dégorgé in 2012 bij cake met mango en kokosnoot sloten fijn en fris af.

Uitzonderlijk, was het verdict. Ik sloot de ogen, bedankte de cheffe, en dacht aan het potentieel van dit soort ontdekkingen. Vriendschap en vereniging, dat wordt het dit jaar.


  • Comments(0)//krasi.viconsult.be/#post0