krasi

krasi

Griekse wijn, dan de zondvloed

Ontmoetingen met wijn, krasi in het Grieks. Vicky en de vrienden, klanten met een Grieks etiket, een fles die kraakt onder de vingers van studenten en passanten.

In English: Krasi-Eng

En français: Krasi-Fr

antigrappen dag

de fles dicteert het gerechtPosted by Vicky Tue, April 10, 2018 21:30:36

Het dorp hulde zich onder de gemiddelde paastemperatuur. De laatste vijftien jaar werden paaseitjes geraapt in de regen, dit jaar kletterden ze in stukken op de bevroren grond. De klimaatverandering gaat richting nat en koud, niet tropisch warm. Toch blijft dit de ijdele hoop van het volk van dit dorp, dat steeds verder weg staat van de lokale landbouw. Ijdel, want dit jaar zou de maaltijd winters smaken voor winters geklede gasten. Het ochtendnieuwsitem “binnen anderhalf uur bereiken we de historisch hoogste graad Celsius van het voorjaar” werd bliksemsnel als 1 april-grap ontmaskerd. Het haardvuur ging ’s middags al aan: de wijn kreeg daarom strenge bewaking om niet al te warm geserveerd te worden. Een paaslam verdraagt geen zurige, jonge wijn en de gastvrouw gaf de voorkeur aan de gulden middenweg. Daarom kwam een mooie zachte rijke witte wijn op de tafel.


Een wijn uit het vruchtbare westen van de Peloponnesos: Messinia, waar het Mediterraan dieet er bijna het hele jaar plukrijp bij ligt. Waar ranken een korte winterslaap genieten en druiven voortbrengen met een internationaal karakter. Costa Navarino, de naam klinkt wereldser dan die van de meeste Grieken, bezit wijngaarden, spa, luxe resort en golfbanen. Zijn wijnen moeten een mondiale flair uitstralen want zijn gasten doen dat ook. Navarino's chardonnay werd door de gastvrouw excellent geselecteerd, succulent als hij was bij het lam. De bio Kotyle 2013 kreeg een korte houtboost en modern etiket.


Kotyle, de legendarische beker uit klei die Nestor bijna drie millennia geleden ter hand zou hebben genomen, heeft een nog te ontdekken broer met cabernet. Met de chardonnay kwam de zon even aan tafel, ontdooiden de gemoederen en ontkiemde een verlangen naar de lente.  • Comments(0)//krasi.viconsult.be/#post6