De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

After 500 years, you get used to the place

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Sun, January 28, 2018 18:03:35

De uitspraak pik ik van Diego Barrerar (Bodega Teneguía) die de druivenvariëteiten op La Palma toelicht. De flora in de vracht van Spaanse zeevaarders, die het eiland met Berberse en Portugese invloeden koloniseerden, wordt nu als autochtoon beschouwd. De malvasia heeft Kretenzische wortels en is traditioneel late oogst, natuurlijk zoet en op hout bewaard. Restsuiker is des eilands, de “afrutado” is betaalbaar halfdroog maar smaakt lekker off-dry.

De druivenstok is gewend geworden aan dit eiland. Aan zijn omstandigheden van vochtige schaduw (onder 500m en in het oosten), zon (tussen 500m-2000m en in het westen), vulkanische grond (as, puimsteen, zand in het zuiden) stenige lagen (drie miljoen jaar oud in het noorden rond de centraal-noordelijke krater) en wind (alisios wind en wolken uit het oosten).


Gewenning trad ook op aan viticultuur en vinificatie: kleine percelen met verschillende variëteiten pie franc door elkaar, en vaso, en rastro en andere laag-bij-de-grond begeleiding van de plant, opvoeding op kastanje- en dennenhout. Op dennenhout mag enkel wit, rood en rosé in het noorden onder de stijl tea wine. Trends zijn het in ere herstellen van die tradities en nieuwe internationale experimenten zoals het droog vinifiëren van malvasia, het oogsten voor absolute rijpheid, het bewijzen van bewaarpotentieel en parcellaire selectie.

Denominación de Origen (Protegida) La Palma, zonder subregionale onderverdeling, is voor ambitieuze, reizende wijnmakers een blok aan het been. De oorsprongsbenaming laat toe om eenzelfde druif over de hele 600 ha wijnareaal van het eiland te plukken en te assembleren, maar niet om druiven van eeuwenoude percelen samen te vinifiëren (want “teveel witte druiven in een rode blend” bijvoorbeeld). Tenerife doet het op dat vlak beter en is bekender bij de wijnliefhebber: het heeft om te beginnen 5 sub-DO’s.

Parcellaire vinificatie geeft complexe en authentieke wijnen voort, dat proefde ik bij Bodegas Teneguía en bij Vinos Matias i Torres, beide in het zuiden (Fuencaliente) opererend.

Bij Bodegas Teneguía (coöperatieve ontstaan in de jaren ’70) is de serie Llanos Negros een experiment van overtuiging: een blend van 4 witte druiven (listan, sabro, malvasia, vijariego) bleef acht jaar op inox en werd gebotteld onder de naam “La Tabaquero“. De “La Time” bevat listan blanco die 15 jaar op cement verbleef. Teneguía’s wijnmaker Carlos Lozano past nog het liefst parcellaire selectie toe, rotsvast overtuigd van het ijzersterke karakter van de druiven als monocepage en in assemblage.

Victoria Torres is vijfde generatie en eerste vrouwelijke wijnmaakster bij Matias i Torres en heeft het hele proces, van perceelselectie tot marketing, in eigen handen. Zij maakt wijnen die tot de meest specifieke, onconventionele, fragiele van het eiland behoren, alle met haar stempel. Sinds 2010 zoekt ze uitbreiding in gehuurde percelen, streeft naar bio zonder label, vertoeft ze in de cirkel van wijnmakers die het contact met professionelen op prijs stelt uit nieuwsgierig eigenbelang. Ontstellend lang in nasmaak, eerlijk et energiek zijn haar verschillende cuvées van listan blanco. Sinds de 19e eeuw is de listan, palomino op het vastenland en mission in Zuid-Amerika, de favoriete underdog van de familie. De druif onderscheidt de noordelijke van de zuidelijke percelen op La Palma en overheerst de vinificatie. Op kastanjevat (waarvan, ik quoteer, de toasting het omgekeerde effect heeft van eikenvaten) is de listan tintenlend en blijven minerale bodem en zomerfruit primeren. Onder een laag flor doet de verfrissende smaak (“gedistilleerd water” volgens de wijnmaakster) niet onder voor de geur van gebakjes, fruitlikeur en nootjes. Victoria experimenteert met constante fermentatie op inox voor de listan uit het zuidelijke Fuencaliente. De smaken van zilt, wiite pruim, nootjes, witte chocola, gedroogde/patisserie citrus schil is zo verschillend van de listan uit het noordelijke Garafia, waarbij de rijpe zuren van gestoofd rabarber, gember, zaagsel de kop opsteken. Beide behouden een florale neus; van zomergele bloem tot meiklokjes.

Een mateloze bewondering hield ik over voor deze dame van 20.000 flessen per jaar. Toen ze vertelde hoe de oude pers uit 1885 nog steeds gebruikt wordt (geen druk op het knopje, wel voeten in het sap, balken draaien – duwen – trekken - heffen) en waarom (omdat het eiland bij technische problemen niet direct vervangstukken bezit), dacht ik aan het grotere bedrijf dat ik eerder die week bezocht: Vega Norte. Twintig jaar oude coöperatieve in het noorden, productie 400.000 flessen per jaar, oogsten van 245 druiventelers. Hier geen gebrek aan druiven, aan assemblage mogelijkheden, dus aan constante productie. De fameuze tea wine mocht ik bij Vega Norte proeven. Maar evengoed zitten ze hier met technische uitdagingen: de productie en verkoop nemen jaarlijks toe en er wordt gezocht naar plaatsuitbreiding. Nergens bij de lokale handelaars op het eiland zag ik op een half uur zoveel klanten over de vloer komen. De kolonie Duitsers en lokale Palmero’s smaken Vega Norte, wellicht ook de onklopbare prijzen voor de eiland-assemblage wijnen.

Op dit eiland moet je wandelen, langs gestolde lava die rakelings langs pie franc wijnranken stroomde. Al stappend wordt de vraag opgelost hoe één druif, de zure palomino van de sherry, zo’n gedaanteverwisseling kan ondergaan in de huid van listan blanco.


Info: Vinos La Palma  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post32

wijn flirt met muziek

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Sun, April 17, 2016 23:02:36
Een regenachtige dag in Brussel, maar zonnige muziek in de koptelefoon: daar past een wijn bij. Sopexa en Vins du Rhône brachten mezelf en DJ Dobbs samen. Missie: vertaal het een naar het ander. Geef wijn een klank en maak muziek tastbaar.
Dit was het auditieve resultaat, voor de lijst wijnen:

-Côtes du Rhône-Villages wit: Clos Bellane 2014
-Côtes du Rhône rosé: A. Jaumé Grand Veneur 2014
-Côtes du Rhône: Bouachon, les Rabassières 2013
-Côtes du Rhônes-Villages Plan de Dieu: Jaboulet Aîné 2013

Dit experiment wordt niet het laatste...

En BX1 luisterde mee.
  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post19

Wine Lady of the Year 2015 - de resultaten

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Tue, March 17, 2015 23:27:42
... en dan sta je plots met een microfoon onder de neus. Iedereen's vriendin. Honderden likes. Het ontroerende is, dat ik deze bekroning nooit meer zal krijgen: eens gewonnen, is uit de running voor altijd. Ik ben de historisch eerste Wine Lady of the Year. Yeah! Dankzij stemmen die de wereld rondgingen. Afspraak 7 mei voor een dank drink - meer per mail.

DANK U WEL!


met dank aan fotograaf Joris Luyten.  • Comments(1)//wijnwereld.viconsult.be/#post16

Wine Lady of the Year 2015

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Sat, March 14, 2015 21:23:31

“Ik heb voor u gestemd hé” kwam een sympathieke man me zeggen. Stamelende ik. “Je stelde jezelf toch kandidaat als Wine Lady of the Year?”

Enkele googlekliks later zag ik het staan, op de website van Foodprint: tussen de vijf bekende vrouwen met ronkende beschrijvingen stond ook Vicky Corbeels. Wie is die vrouw, dacht ik bij het lezen van mijn eigen beschrijving.

Intussen zijn we twee maanden verder en de stemming loopt op zijn einde. Op 10 januari, mijn verjaardag godbetert, verloopt de deadline. De afgelopen twee maanden ging ik een beetje improviseren. Een link in mijn handtekening, een zinnetje op mijn website. Facebook ook, ik kon zomaar eens 600 vriendjes overhalen… en natuurlijk mijn internationale netwerk van wijn en niet-wijn.

In die twee maanden werd ook meer over de organisatie van de verkiezing bekend. Foodprint (van de betere edities van Culinaire Ambiance), Meyhui, Winterhalter en deelnemende instituten als Gault Millau zetten sinds zes jaar hun schouders onder het “Sommelier of the Year” event. Met in 2015 de eerste “Wine Lady” omdat vrouwen wel zeer aanwezig, maar onderbelicht blijven in het wijnsegment. Blijk ik de shortlist gehaald te hebben, ondersteund door –totnogtoe- nobele onbekenden. Wat een… eer. Want laat nu net het minst interessante aan mezelf zijn, dat ik een vrouw ben (quote Nilofer Merchant, dankzij Elke Jeurissen). Mijn 1.77m en zware stem zijn geen poppenattributen.

(Hier haal ik een deel door, want ik post dit pas 2 maanden later) (seconden tikken sneller dan mijn hartslag, these days)

Maandag 16 maart is het zover: dan staat er een Wine Lady of the Year op het podium in de Gentse Flanders Expo. En een Sommelier of the Year. En een Pizzaiolo en een Culinaire Persoonlijkheid. De resultaten blijven onder embargo tot dan. Alvast een ongelofelijke merci aan al mijn stemmers. Er staan me liters degustaties te wachten als ik win. Als.  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post15

Sigaar

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Wed, May 21, 2014 13:14:23

17 mei 2014. Afgelopen zaterdag kleurde het zonnige Brussel als een regenboog. De Gay Pride animeerde de straten met jingles, uitroeptekens en een bonte mensenmassa. We hadden zin in een sigaar en de enige winkel in de buurt was de Davidoff in de Noordgalerij. Een waardige niet-Habano sigaar had ik zelden gedegusteerd: dit was het moment. Op de boorden van het Vismarktwater rookten we een Zino Platinum en een Nicaragua Robusta en ze waren perfect. De Zino bleek lekker sappig en fijn, de Nicaragua had het cederhout in het kokertje elegant geabsorbeerd. Genieten voor een vol uur, voor we de Belle Equipe binnenstapten voor smakelijke on the spot geprepareerde pizza. Brussel kan te genieten zijn…  • Comments(1)//wijnwereld.viconsult.be/#post2

Wijnveiling

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Wed, May 21, 2014 13:09:14

“Wil u ook een nummer, mevrouw?”

“Neen, dank u, ik kom maar kijken”.

“Bent u zeker? U weet maar nooit…”

“Allez ja, kom, we zien wel.”

We zaten netjes bij elkaar, een paar tientallen naamloze genummerden, het veilingboekje op schoot en in sneltempo volgend wat de veilingmeester reciteerde aan prachtflessen. We spraken niet, we sympathiseerden evenmin. Dit zou een battle worden! Al gauw werd ik meegesleept in de wave van opverende handen, nummer in de hand.

Hoe vreemd ging ik die andere bieder beschouwen. “Hoezo, die wil die fles ook, ten allen prijze?” Soms moet je je meerdere erkennen. Maar ik keerde huiswaarts met 9 Chambolle-Musigny’s van 1961 en een Haut-Brion van waarschijnlijk 1934. Die laatste gaat nooit open, die is nu al het aandenken aan een opwindende zaterdagnamiddag in Waasmunster, waar Vinauctio me nummer 23 gaf. (januari 2014)  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post1

Lone soul

De eerste keerPosted by Vicky Corbeels Wed, May 21, 2014 12:54:44

Niemand is lone soul in het wijnwereldje. Je zet je eerste passen als enkeling en komt meteen in een universum terecht. Liters vocht en meters proeftafels met ontelbaar veel lippen die zich aan het glas zetten. Er wordt gepraat en geanalyseerd, vergeleken en gespuwd. Sommigen blijven stil en sommigen nemen anderen op sleeptouw. Dat laatste doe ik nu ook, omdat ik mijn eerste meesters zo dankbaar ben dat met mij te hebben gedaan. Vijf jaar na de beslissing om me in de wijn te verdiepen, maak ik nog veel “eerste keren” mee. Daarover moet het ook maar eens gaan. Want expertise is een levenswerk, nooit af, gelukkig. (december 2013)  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post0