De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

A Greek Wedding of delicatesses

Wijnen om te reizenPosted by Vicky Corbeels Tue, July 22, 2014 11:15:18

Over de Griekse gastvrijheid las ik de laatste tijd te diverse meningen om het als geboekstaafde waarheid te erkennen, maar één Mediterraans trekje blijft legendarisch: de behoefte om te delen. Zo bevond ik me een week geleden met een 6-pack Griekse wijnflessen, mijn lief en grote honger op de stoep bij vriendin Poli, wiens gezin ons opwachtte met ovenschoteltjes gezond (h)eerlijks en nog meer flessen. Eerder die dag waren we de Limburgs-Griekse diaspora gaan bezoeken, Poli’s heimat, met als eerste stop Pegasos Wines in Zonhoven. Vango (mister Evangelos Grousdanakis voor de niet-vrienden) vertelde ons zoveel moois over het land van zijn herkomst.

Rewind. Ik zit met Poli, eind winter, in een Brusselse wijnbar. We sippen Beaujolais en eindigen met zuiderse chenin. Dergelijke bars zijn talrijk, alle met eigenzinnige wijnkaarten. Geen enkele, met uitzondering van Wine In The City, biedt een Griekse wijn per glas. Poli en ik zien onontgonnen goud voor onze ogen: Een Boek Over Griekse Wijnen.

Forward. Bootreizigers vertellen me dat Griekse havens en aanpalende restaurants “niks dan bocht” verkopen. “Vicky, echt? Zijn er dan echt goeie Griekse wijnen? Want volgens ons…”. Laat het duidelijk zijn: er zijn ontzettend lekkere Griekse wijnen, die de weg naar de (reizende) consument nog steeds niet vinden.

Inbetween: “Ik doe research voor een Griekse oenotoeristische gids”. “Jaaaaaa, daar heb ik ook over nagedacht. Maar het bleek dan toch te ingewikkeld allemaal”. Het lag her en der in diepe amfora’s te rijpen, de idee van een Grieks wijnboek. Ingewikkeld? Hoe dankbaar kan een onderwerp zijn?

Ik ga niet ontkennen dat deze onderneming wat moeite kost, maar de Poli&Vicky’s oenotoeristische gids over Griekenland komt er. Volume 1, om te beginnen. De eerste expeditie komt eraan in augustus: in de heetste der maanden, op de heetste der eilanden: de Cycladen. U kent, als aardse goden, de Santorini wijnen omwille van hun hoogzure mineraliteit, hun prijs waard omwille van hun bewaarpotentieel. Néén? Mag ik u dan alvast uitnodigen op onze boekvoorstelling, nog zo’n driekwart jaar van ons verwijderd?

Ps. De wijnen vorige week gedegusteerd, beschreef ik op Vinogusto: zoek op Semeli en Artemis Karamolegos.

  • Comments(4)//wijnwereld.viconsult.be/#post10