De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Bourgogne Grand Cru: Climats als Werelderfgoed

Coup de tonnerrePosted by Vicky Corbeels Sat, August 22, 2015 23:07:28

Er zijn waarheden in de wijnwereld. Die zijn er om iedereen zijn zeg te laten doen zodat unaniem tot een geweldige nuance wordt besloten.

Maar er zijn waarheden. Zo is het ontegensprekelijk dat Bourgogne niet vaak op mijn degustatie-agenda staat. Bourgogne Grand Cru helemaal niet. De UNESCO erkenning van de Climats van Bourgogne als Werelderfgoed was reden genoeg voor high level festiviteiten waar flessen werden gekraakt die recht uit dat erfgoed komen. Zoniet zou het een beetje zijn alsof er Chileense wijn op de Tour de France wordt geschonken. De restjes van die festiviteiten mocht ik vanmorgen proeven met 10 andere gelukzakken. Dankzij het strategische inzicht en de vakkundigheid van Kris Van de Sompel.

Onweerlegbaar is de uitspraak dat iedere Grand Cru een eigen identiteit bezit die meteen weerspiegelt in het glas. Gelukkig begrijpen we dat een GC vooral slaagt door de identiteit van de wijnmaker. Als die met de eigen GC druiven aan de slag gaat, kan je moeilijk bij het standpunt blijven dat de climat allesbepalend is. En gelukkig wordt ook dàt weerlegd: het wilde, onstuimige, verrassende van de négoces mag er wezen. Maar die hoeven dan geen 200€ te kosten. Geen enkele trouwens.

De waarheid wordt geen geweld aangedaan met de conclusie dat de flight 2012 te jong was. Cliché. Tja. Het woord “babymoord” viel uit de mond van onze maestro. Mijn wijn kreeg meteen iets extra's. Maar hoe anders de vergelijking te maken? Wij klaagden niet en beleefden een paar magische uren.

Ha dat zalige wijnproeven. Iemand zet de symfonie in met een boutade, zoekt naar bevestiging, krijgt die liever niet dan wel (want dan wordt het meteen heel stil), de groep verdedigt belangen, puzzelt zich een conclusie (eigenlijk een compromis, vergelijk de degustatiefiches nadien maar eens) en doet dit 15 keer opnieuw. Of: iemand slaat de nagel op de kop en al de rest slikt zijn woorden in (en dan ook maar dat slokje godenvocht). Babymoord. Waarheid. Nuance.

Flight of the century (Chablis behoort niet tot de climats van het werelderfgoed maar kreeg gelukkig ook een plaats):

-Chablis GC Vaudésir van Louis Moreau

-Chablis GC Les Clos van Domaine des Malandes

-Chablis GC Bougros van Domaine Laroche

-Corton GC van Comte Senard

-Corton-Charlemagne GC van Albert Bichot en van Domaine Chevalier

-Chevalier-Montrachet GC van Bouchard Père & Fils

-Corton-Renardes GC van Henri de Villamont

-Corton-Bressandes GC van Edmond Cornu & Fils

-Chambertin GC van Albert Bichot

-Chapelle-Chambertin GC van Bouchard Père & Fils

-Chambertin Clos de Bèze GC van Bouchard Père & Fils

-Clos de Vougeot GC van Dubois & Fils

-Grands-Echézeaux GC van Henri de Villamont

-Echézeaux GC van Domaine des Perdrix  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post18