De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Belgische wijn: proeverij Ten Gaerde

Kennis delenPosted by Vicky Corbeels Thu, May 11, 2017 22:11:56

Net na de gekke periode die april heet en die landbouwers angstig maakt over de staart van winterduivels, ging ik proeven bij een Belgische druiventeler en wijnmaker. Danny Van De Gaer nodigde me uit om zijn Ten Gaerde wijnen 2016 (alle van de Hagelandse heuvels) te proeven. Voor hij bottelt, wil hij bij meerderheid van een proefpanel de wijn kiezen waar de toegevoegde gisten het beste resultaat geven. Van elke serie Müller-Thurgau+Kerner, Souvignier Gris, Solaris+Johanniter, Pinot Noir, Rondo+Cabernet Cortis werden 3 of 4 versies voorgesteld.


Danny kent de wijnen die zijn vader André (ook in het proefpanel) in de jaren ’70 maakte en beseft dat de technologische wijnkennis nooit groter was dan vandaag. Intussen zijn de BOB/AOP* erbij gekomen: die beperken de mogelijkheden, maar reguleren en controleren ook. Het blijkt niet eenvoudig om bestaande BOB inhoudelijk uit te breiden. Gelukkig is er nog de BGA Vlaamse Landwijn, die even streng is als de BOB Hagelandse Wijn voor ontzuring of chaptalisering, maar het hele gamma aan vitis vinifera en mengelingen toelaat.

Tijdens het proeven werd ik gelukkig. Niet alleen omdat de wijnen van Ten Gaerde goed waren, ook omdat de wereld van Belgische wijnbouwers zich aan mij openbaarde als netwerkend, experimenterend, overleggend, steeds groeiend. Gesprekken over filters, pompen, gisten, kurken, tijdstippen om dat alles in te zetten, gebeuren dagelijks. Het bracht een sommelier als ik naar een realiteit naast de geijkte parameters: druiven en de ondergrond, jaargangen en de seizoenen. Hier ging het om:

Welke kurk voor de Belgische wijnflessen en waarom nog steeds geen draaikurk?

Waarom rood als er tussen rosé en rood nog andere mogelijkheden bestaan?

Waarom pinot noir op pure klei?

Wat is troebel en welk vergootglas bepaalt dat?

Wie zijn vandaag de pioniers en welke spelers bepalen de regels?

Danny is voorstander van experimenten met smaak-neutrale gisten: vinificatieprocessen en verbindingen geven een extra duwtje aan aromatische- en mondvolheid. Daarom de vergelijkende proeverij vorige week.

Resultaten Müller-Thurgau + Kerner: alle 3 schitterende kleur en fijn CO2 gas op het glas.

1. Andere kleur dan 2. en 3. (goudgrijs). Grondgeuren (mos, zand), brood en perzik. Lichte sprankel op de tong, basilicumfris en zuren van limoenschil.

2. Appel en rabarber geuren. Gele appel, ietwat farineus en restsuiker.

3. Rijpe appel geur. Evenwichtige en lange smaak van pompelmoes en aardse (droge) tonen. Doet denken aan een sauvignon blanc “à point”: tussen fris en rijp. MT toont zijn potentieel.

Resultaten Souvignier Gris: 1 en 2 lichtgeel-groen, 3 geel-grijs, geen CO2 belletjes.

1. Florale strakke geur, neigt naar geranium en gistgeur. Verse kweepeer, citrus-knisperend en droog als kalk. Strakke uitdagende Souvignier.

2. Florale, nette, gerookte neus. Rokerigheid ook in de mond, redelijk vet en rijpe peer.

3. Gerookte neus, moeilijk te definiëren fruit. Filmende zuren op de tong, ijzer. Boeiende wijn.

Resultaten Solaris (op vat)-Johanniter: verschillende kleuren.

1. Geelgroen. Tong: floraal, hoogzuur (mineraal), groenig. Tong: rond ondanks groene paprika en jeneverbes smaken.

2. Goudgeel. Vlezige en gerookte neus. Wrange, zware zuren als van cider op vat.

3. Geelgroen. Lactische neus, gerookt. Limoen en peer dansen op de tong. Heerlijke assemblage.

4. Intens oudgoud. Ruikt als een ananassnoepje, melk en boter. Mist wat zuren en smaakt naar hout.

Resultaten Pinot Noir rosé: alle drie roos-oranje als van een zonsondergang.

1. Leuk snoep in neus, maar weinig boeiend op de tong.

2. Zoetig fruit in de neus dat bevestigt bij de attack op de tong. Toch zuren van wild rood fruit en droge nasmaak.

3. Kruidige neus, herkenbaar als pinot noir “cool climate”. Subtiele toetsen van droge- en peperkruiden en klein rood fruit. My kind of wine!


Resultaten rode wijn:

1. Pinot Noir: lichtrood, mat. Plastic in de neus en verse geplette amandel. Anonieme zuren, kruidig, vanille en waterachtig. Geen consistentie.

2. Pinot Noir: robijn, mat. Vlezig, verse rode pruim, koude koffie, rozebottel. Verse zwarte- en rode bessen met smakelijke zuren.

3. Rondo + Cabernet Cortis: robijn, zwart. Nieuw eik, koffie en chocola in de neus. Koude impressie op de tong, tannines zetten goed in maar worden wrang.

Het werd een inspirerende proefnamiddag. Ik keerde naar Brussel weer, overtuigd van de inzet en mooie, veelbelovende producten bij Ten Gaerde. Voor zover nog niet ontdekt: doen!

Het is bijna half mei en de winterduivels zijn nog niet verdwenen: vorst aan de grond en koude, harde neerslagvlagen maken mijn fietsritjes niet aangenaam. Bloesems en knoppen die april doorstonden, worden nog steeds bedreigd. Benieuwd naar de Belgische oogst 2017…

* BGA = Beschermde Geografische Aanduiding = Landwijn

BOB = Beschermde Oorsprongsbenaming

  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post22