De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

NIMBY

ChampagnePosted by Vicky Corbeels Wed, August 09, 2017 23:49:18

Er bestaat een eenvoudige manier om buitenlanders uit je achtertuin te houden: op die tuin een lastenboek laten gelden. Bij de Grieken is het een raadsel of ze er wel een hebben. Indien wel, kan ik het niet lezen en er dus zeker geen wijn gaan bouwen. Bij de Champenois is het een zodanig lijvig document, dat cijfers en komma’s een eigen leven leiden. Je zal het zien op elke wijnronde in Champagne: de administratieve kracht van het wijndomein zit soms ook met een prangende vraag, zoals bij de uitleg over de reserve wijnen bijvoorbeeld. “En sinds wanneer geldt bij ons de deblockage?” waarop de wijnmaker-druiventeler licht onrustig antwoordt: “sinds jij die met formulier xyz in de administratie hebt gestoken”. Het kind treft geen kwaad. Je moet ofwel als Helleen, ofwel als boreling in Champagne het eerste licht gezien hebben als je wijn op je aarde wil produceren.

Door de Marne en de Aube trekkend wordt duidelijk dat ik het lastenboek van Champagne anders lees dan de wijnmakers. Hoe groter het Huis, hoe verder de expert van me af staat – en hoe kleiner de kans dat ik antwoorden op mijn vragen krijg. En ik heb veel vragen. Hoe kleiner het Huis, hoe diverser de naleving van en het respect voor de Cahier de Charges die nochtans elke van de 5000 wijnmakers onder AOP Champagne verbindt. Bij de kleintjes, de die-hards, de onafhankelijken, de koppigen, die soms ook (in mijn geval vaak) neigen naar biodynamische zottigheden, zijn er die roepen dat het lastenboek naar Champagne stinkt. Toen ik uitleg vroeg over een tekst letterlijk uit het lastenboek geplukt, gooide de wijnmaker me in het gezicht “mais tu parles comme un champenois, quoi”. Bij een volgend huis, omgekeerde reactie: het belang werd onderstreept van elke handeling beschreven in het lastenboek. Het was bij deze laatste dat ik een antwoord kreeg op de vraag “en wie controleert dat dan allemaal?” Dat antwoord, dat het midden houdt tussen het spel, de spanning, de wederzijdse noodzaak, het primordiaal belang van syndicaten, courtiers, négociants, vignerons en CIVC afgevaardigden, daar zou eens een examen voor de kandidaat-Ambassadeurs van Champagne rond moeten gebouwd worden.

  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post23