De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Mumm: Pinot qui chardonne, Chardonnay qui pinotte

ChampagnePosted by Vicky Corbeels Thu, August 10, 2017 00:05:24

Mumm komt nooit alleen: steeds met de afkorting G.H. (George Hermann, zoon van een van de Duitse broers die zich in Reims vestigden als négociants) en met het rode lint.

Toen G.H. het champagnehuis in 1852 overnam, was het bedrijf Mumm niet enkel négociant. Het had in 1840 bezit genomen van een eerste eigen perceel in Verzenay. G.H. had de gewoonte om flessen te bekleden met een respectvol rood lint, om ze te verzenden naar verdienstelijke personen. De nog grotere der aarde kregen een andere gespecialiseerde fles, met het opschrift “Mumm, Champagne des Souverains”. Het lint werd het handelsmerk: de legendarische Cordon Rouge zou op alle flessen worden gekleefd, nadien gedrukt, en nu ook gegrift. De Grand Cordon kreeg in 2016 een gerestylde look. Het ongekleurde diagonale lint van de Grand Cordon begeleidt de champagne vanaf de tirage. Na de dégorgement krijgt het lint een karmijn gelakte kleur. De fles zelf heeft een smallere hals en vertraagt daarmee het oxidatie proces.

Mumm heeft zoals alle (grote) champagnehuizen een prestigieuze cuvée. Hun Cuvée R. Lalou eert sinds 1966 die andere toonaangevende figuur in de geschiedenis van het huis: René Lalou die vanaf het interbellum tot aan zijn dood in 1973 de productie en de commercialisatie aan de gang hield. Een buitenbeentje is deze fles: uitsluitend millésimé en manuele remuage, gemaakt van druiven die enkel afkomstig zijn van 12 lieu-dits met Grand Cru status in Verzy, Verzennay, Ambonnay (voor de pinot noir) en Cramant en Avize (voor chardonnay). De meest recente Cuvée R. Lalou op de markt is 2002, na ruim 10 jaar sur lie. Slechts 6 percelen werden weerhouden. Het verbaast niet dat bij de overhandiging van de fles wordt aangeraden “bij de degustatie een mooie maaltijd en uitmuntend gezelschap te genieten”.

Alle flessen liggen te rijpen in de Galérie des Champs Elysées, zoals de ondergrondse gangen worden genoemd. De 400m in het bezit van Mumm is een mierennest van dagelijkse activiteit en voor gewone stervelingen niet toegankelijk. Toch een glimps op de foto’s 😊


Mumm zit niet stil met stijlaanpassing of beperkte oplagen voor telkens een nieuw publiek. Ik proefde twee schitterende Réserve champagnes: de RSRV Blanc de Blancs en de RSRV Blanc de Noirs. Beide zijn millésimé en reservewijnen van de Grand Cru producties, pas op de markt en kunnen enkel via Pernod Ricard aangekocht worden.

RSRV Blanc de Blancs Grand Cru 2012. Brut, malolactisch niet totaal uitgefermenteerd, 36 maanden sur lie, minder suiker in de dosage dus lagere druk in de fles en “demi-mousse”. Gerookt en nat-stenige neus, floraal-muntig-drop in de mond. Indrukwekkend.


RSRV Blanc de Noirs Grand Cru 2008. Brut, alle druiven uit Verzenay. Gewone moussevorming, natte ondergrond-petroleum-gom in de neus, licht drogende bitters-gerookte toetsen op de tong. Een weinig evolutie voor wat een excellent jaar voor champagne was.


De titel van dit stukje heeft trouwens betrekking op de quote van Sebastien Lebon bij de twee excellente RSRV van Mumm. De man verdient voor zijn uitvoering van hospitality zijn eigen cordon rouge.

  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post24