De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Perrier-Jouët: La belle Belle Epoque

ChampagnePosted by Vicky Corbeels Thu, August 10, 2017 00:12:47

De ondergrondse kelders van Perrier-Jouët en het huis La Belle Epoque zijn niet toegankelijk voor het publiek. Af en toe verblijven er gasten, klanten, VIPs in het huis waar Art Deco en alle soorten decoratieve kunst, over de laatste 200 jaar heen, het imago van de champagne met de typische florale fles belichaamt. In het licht van de Unesco-beslissing, bespreken de gemeente Epernay en eigenaar Pernod-Ricard hoe de splendeur van dit “Art Deco Museum” toch een stukje publiek kan worden. Binnenkort wordt alvast gestart met een degustatieruimte aan de ingang van de Château, dit is de productiezone, aan de overkant van La Belle Epoque in de Avenue de Champagne.

Splendeur dekt de overweldigende en onnavolgbare stijl van het huis niet. Artiesten wereldwijd hebben bijgedragen aan het patrimonium dat het huis verzamelt, van “banaal” huishoudmateriaal tot kunstuitvoeringen in de ondergrondse, koude kelders. Uiteraard spruit het herkenbare imago van de flessen, vooral van de millésimés en de Belle Epoque Limited Editions ook voort uit kunstzinnige interpretaties.De eerste generatie champagnehuizen (Ruinart, Fourneaux en Dubois die later resp. Taittinger en Roederer werden, en andere) vestigde zich als négociants in de 18e eeuw strategisch in Reims en Epernay, nabij waterwegen voor vlotte verscheping. Perrier-Jouët behoort tot de tweede generatie, die in de 19e eeuw eerder als négociant-manipulant produceerden in dezelfde twee steden. Ook voor hen was de nabijheid van de ondergrondse kelders tot een waterweg van essentieel belang. De Marne in Epernay zorgde voor afkoeling en vochtige kelders, een vervoersweg en een sluiproute tijdens de twee Wereldoorlogen langs diezelfde kelders. In de ondergrondse gangen staan nu nog wandtekeningen, oorlogsgraffiti en kribbels van ondergedoken inwoners en gevangenen. Tijdens de tweede Wereldoorlog werden Italiaanse en Amerikaanse soldaten door het Duitse leger in de ondergrondse gangen gevangen gehouden.

Het Belle Epoque verhaal van Perrier-Jouët inbeelden met alle luxe en voorspoed die de elite in die tijd had, tegenover het verhaal van de Amerikaanse H. Stephen die 40 jaar later in hun koude kelder opgesloten zat… Vanuit de idee van eeuwigstromend water is het minder contradictorisch dan gedacht.

Ik proefde, in de gietijzeren krulgemotiveerde stoel met zicht op de oogverblindend mooie tuin van La Belle Epoque, de Blanc de Blancs en de Belle Epoque 2007.

Blanc de Blancs brut bsa: aroma’s van het loof en de blaadjes van witte bloesem, rauw, en een groenfruitige volle body. Feestelijk lustig.

Belle Epoque 2007 (50% chardonnay GC, 45% pinot noir GC, 5% pinot meunier 1er Cru) : oudgoudkleurig, saffraan kruidig en vlezige hapklare neus, spicy-gedroogde mango-verse nootjes in de mond. Stilstaan bij het razende leven.

  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post25