De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Zuid-Afrika en de ladies

Wijnen om te reizenPosted by Vicky Corbeels Wed, May 21, 2014 14:06:55Maart 2014. Of ik interesse had in een 3-daagse persreis naar Zuid-Afrika. Wel, maak er maar 1,5 week van! Pernod-Ricard, importeur van de wijnen van het Afrikaanse KWV, organiseerde een perstrip naar de wijnlanden van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Coördinatie lag in de professionele handen van Vinogusto. Zo trokken Eric Boschman, Marc Roisin, Denis Crèvecoeur en ikzelf met de camera’s van Lionel en Christophe en de microfoon van Olivier, naar Kaapstad. Het werd een eye-opening trip aan adembenemend tempo.

De eerste drie dagen maakten we kennis met de mensen achter de merken KWV, Roodeberg en Laborie. Anneke en Izele ontvingen ons op hun werkplek: het grote wijnbedrijf waar dagelijks 20 ton druiven werd aangebracht ter vinificatie. Slapen is voor later, want de kuipen moesten leeg en weer gevuld, wijnen gemaakt en te ruste gelegd, en dit elke dag van 5u ’s ochtends tot 22u ’s avonds, van februari tot mei. We hadden de eer de “brut de cuve” te proeven voor de Roodeberg Heritage bij Anneke, die haar wijnen die avond liet proeven met een menu van Mainert, de Zuidafrikaanse winnaar van de “Masterchef” die intussen exclusief in de keuken van Laborie/KWV werkt. Tussendoor ontvingen marketing manager Charlene en maître de chai De Wet ons op hun werkdomeinen: resp. het business epicentrum voor KWV en de wijngaarden in volle oogst bij Paarl . De camera’s draaiden en Marc, Eric en ikzelf waren onze wijnminnende zelf.

Vier dagen na aankomst keerden mijn compagnons de route huiswaarts. Ik trok alleen verder in Kaapstad en Stellenbosch, met vol programma. Ontmoeting met Mullineux, degustatie in Publik Wine Bar, bezoeken aan de domeinen Ernie Els, Kleine Zalze, Morgenhof, Aaldering, Laibach en Kanonkop. En wat toeristen doen: kuieren in Kaapstad Long Street, de Lion’s Head beklimmen, een namiddag zonnen op Clifton Beach. En wat toeristen niet doen: de trein nemen van Kaapstad naar Stellenbosch, fietsen naar de Stellenbosch’se wijngaarden. Zo ben ik dan ook.

En lijf vol impressies, een kop vol ervaring en een hart vol openheid, terugkerend van Zuid-Afrika. Enkele analyses, op basis van die eerste ervaring:

· * Er werken heel wat vrouwen in de wijnindustrie: van aan de sorteertafel waar de oogst binnenkomst (“want mannen kunnen zich niet urenlang concentreren”) tot wijnmaker in loondienst en tot hoofd van de internationale business.

· * De blanken blijven de beslissingnemers; zij richten een domein op, nemen zwart personeel in dienst, scholen zich en maken buitenlandse werkreizen voor meer ervaring. Ik vroeg ernaar, waar ik een zwarte domeinuitbater zou vinden. Nergens. Of wacht, er was ergens wel een Zimbabwaanse vrouw die … maar die was er intussen waarschijnlijk ook mee gestopt. Zwarten drinken bier en brandy, blanken nemen daar meer wijn tussen. De wijncultuur zit grotendeels bij de blanken en de lokale consumptie bereikt dus ook maar een deel van de bevolking.

· * Grote Zuid-Afrikaanse concerns experimenteren met alle mogelijke internationale variëteiten. En stappen daar niet zomaar vanaf, ook al voegt de Zuidafrikaanse toets niet bij aan de bestaande Europese monovarietal fles. De Alvarinho bijvoorbeeld, laat die toch lekker op het Iberische schiereiland gedijen…

· * Zowel grote concerns als kleine wijnbedrijven kopen een percentage druiven op: bij de grote is dat 100%, bij de kleine minstens 20%. Soms heb je de indruk dat het allemaal coöperatieven zijn…

· Ik proefde er, ondanks de quasi onbestaande regelgeving qua rendement en “verbeteringstechnieken”, volgende pareltjes: Klein Constantia MCC en VND, Ernie Els Big Easy Chenin Blanc 2013, Beyerskloof Pinotage 2011, KWV Cape Full Cream en Cape Tawny Solera, KWV Cathedral Cellar Pinotage 2011, Morgenhof Brut Reserve 2008, Paul Kluwer Riesling 2011, Kleine Zalze Pinot Noir 2011, Idiom Nebbiolo 2005, Newton-Johnson Pinot Noir 2012, Fram Pinotage 2012, Kloofstreet Rouge 2012, Aaldering Pinotage 2010. En meer. Om maar te zeggen…


  • Comments(0)//wijnwereld.viconsult.be/#post4