De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Susana Balbo, Argentijnse parel

Coup de tonnerrePosted by Vicky Corbeels Thu, June 12, 2014 21:20:23

Het was een mensonterend moment, toen ik de Expresivo van Susana Balbo (Ben Marco, Dominio del Plata) leerde kennen. Stap 1: mijn maestro vroeg me "ah, ik dacht dat je deze vrouwelijke wijnmaker kende". (1) Mijn feminisme onderuit gehaald. Stap 2: ik proefde. Ik dacht al iets te kennen over Bordeaux blends in het buitenland, maar deze schakelde het hele zenuwstelsel uit. (2) "Was ik dronken? waar blijven de woorden die ik meestal meteen uitkraai?" Stap 3: ik zocht een tak, een strohalm, een dental floss om me uit dat moeras van verwarring te trekken. Zoals: deze wijn, bij welk gerecht? (3) De nasmaak was zwoel, smoky, eind-zomer-zwarte-bessen-plukkend in een wild bos. Ik hoorde mezelf zeggen: bij deze rook ik een sigaret.
Onlangs had ik de kans om een sigaar-rode wijn tasting te leiden. Diezelfde Expresivo 2006, die in sixpack niet lang na de eerste ontmoeting in mijn kelder rustte, kwam bij alle 16 sigaren als perfect match uit de proeverij. 16 Habano aficionados werden lyrisch. Ik had gelijk gehad.
Eergisteren, het kan geen toeval zijn, stond de stand van Kaapse Leeuw net tegenover de stand van de Bodegas Etchart die ik op de Argentijnse ambassade assisteerde. Kaapse Leeuw voert Dominio Del Plata in. Ik beefde erop af. Mag ik aub de 2008 Expresivo proeven?
En dan moest de barbecue met Argentine Beef nog komen.
Ik kreeg 2 geopende flessen van Susana Balbo mee naar huis: de Brioso en de Signature.
Terug thuis herproefde ik zuinig en bracht de flessen zonder verwijl naar mijn vader, die af en toe moet toegeven dat 25+€ wijnen onbetaalbaar lekker zijn.
(4) Soms vind je zoveel vriendschap en bewondering in een fles wijn, dat het pijn doet.  • Comments(1)//wijnwereld.viconsult.be/#post8