De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Marokko: toch wat zoeken

Kennis delenPosted by Vicky Corbeels Tue, July 07, 2015 22:11:32
Een vriendin vroeg om sommelier advies bij de vraag van een journalist om haar favoriete gerechten. Of ik een paar mooie Marokkaanse wijnen kon matchen? Ja! Het was te lang geleden dat ik nieuwtjes over dit ever-emerging wijnland had opgesnord, dus daar ging ik...

Dat de Afrikaanse wijnproductie verder uitstrekt dan de grenzen van Zuid-Afrika, dat weet de Belgische supermarktkoper sinds enkele jaren ook. Om te weten hoe ver, daar moet je Africa Uncorked van John en Erica Platter voor lezen; vrijwel elke Afrikaanse natie mag (tenminste een beetje) trots zijn op eigen wijnbouw. Het boek had ik jaren geleden verslonden en de info riskeerde gedateerd te zijn, maar dat bleek goed mee te vallen.




De Marokkaanse wijncultuur verbaast op het eerste zicht ook, omwille van de onverenigbare positie van alcohol met de islamitische voorschriften. Toch: eeuwenoud, onder Franse heerschappij goed voor vermenging met wijnen onder Frans etiket, onder een vrome soeverein belast met torenhoge taksen, onder een liberalere roi blootgelegd voor Europese investeringen en heden ten dage op zoek naar een antwoord op de vraag: "wat met de appellaties?". Het collectieve geheugen van zoveel internationale wijnregio's.
Marokkaanse producenten brengen jaarlijks tussen 30 en 40 miljoen flessen (!) op de markt en een deeltje daarvan wordt gelukkig ook naar België verscheept. Nog niet zoveel en ook niet alle toppers, maar wie weet slaagt het artikel van mijn vriendin erin om wat importeurs wakker te schudden.

Ik vond bij de voorgestelde gerechten - een mix van langdurig bereide smaakvolle groenten, gebakken bladerdeeg rond kruidig gehakt - de wijn die alles verbindt: Le Val d'Argan Rouge, op basis van syrah, geoogst uit de einige gecertificeerd biologische wijnranken uit Essaouira. Voor het dessert van pannenkoeken met krenten en pittigs zou ik voor de witte versie gaan, Le Val d'Argan Blanc op basis van roussane. De druiven die eigenaar Charles Melia 20 geleden aanplantte, zijn trouwens de soorten waar het Zuid-Afrikaanse Swartland vandaag hoog mee scoort.

Voor de import naar België wacht ik het antwoord van het domein af. Als intussen de deadline van de journalist afloopt, dan kies ik zonder verpinken een andere parel (wel in Brussel te vinden): Riad Jamil.





  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.