De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Oostenrijk: Renowned Wineries of Burgenland

Kennis delenPosted by Vicky Corbeels Mon, January 30, 2017 22:21:22
Op 25 januari kreeg het Schoon Verdiep wel heel schoon volk over de vloer: de 13 piekfijn uitgedoste 'renommierte' wijnmakers uit Burgenland. Kijk, die Oostenrijkers: ze zetten een doel, zoeken bondgenoten en overvallen wijndrinkende critici met het gevaarlijkste wapen denkbaar: kwaliteitswijn.

Ik bedoel maar: kunnen Grieken dit ook?

Hoewel ik op de eerste rij zat, ging de begeleide tasting me te vlug. Het leek wel speeddaten, of aan de lopende band sollicitanten 3 woorden gunnen. Met als gevolg dat de alcohol na 24 proefglazen (was het op 60 minuten?) mijn hersenen niet meer verliet en ik maar enkele referenties in dat luttele uur als uitschieters kon noteren.

Niet dat het niveau beneden peil was, integendeel. 13 toppers uit Burgenland, schouder aan schouder de Belgische markt veroverend: dan gaat het erom de stijl te vinden die als velcro aan je kleeft. Dat deed de volle zaal en ik zag mijn buren heel verscheidene analyses maken. Oostenrijkse wijn laat dus niemand koud en zorgt voor welkome discussies in het wijnproefwereldje.




Mijn favorieten uit de begeleide proeverij:

De witte waren allen Chardonnay, de meeste lonkend naar de nieuwe wereld, met houtopvoeding die wel zorgvuldig was maar in het algemeen een gebrek aan zuren maskeerde. Eentje was anders: de Chardonnay Pandkräftn 2013 van Ernst Triebaumer. 50 jaar oud zijn zijn stokken in Rust. Ik rook licht exotisch fruit en net rijpe groene appel en kon dus de complexiteit in de smaak niet vermoeden: jong als druivensap, kruidig als in Indische schotels, zuren die een prik op de tong geven. Na een minuut had ik het gevoel dat ik op een schuit een ziltige zeebries had ingeademd. Uitdagend en leuk om te drinken. In Oostenrijk zelf voor net geen €27 op de markt.

De rode, grotendeels Sankt Laurent, Zweigelt, Blaufränkisch en een enkele Pinot Noir, vertoonden een onverwachte diversiteit : in jaargangen (van 2007 tot 2013), in houtopvoeding (10% nieuwe vaten tegenover 3 jaar op 400 liter tonnen), in locaties en in stijl. Bij de Blaufränkisch noteerde ik verdacht vaak 'te herproeven' met een kruisje. Dat herproeven kwam er niet van (volgend jaar!). Maar de meest complexe zat bij het gamma van Umathum: de Zweigelt Ried Hallebühl 2009 geurde als potpourri, algen in de Japanse keuken en parfum voor gesofisticeerde dames. Een groene frisheid op de tong, uitgewaaide kruiden, gedroogde rode bes, sterke zuren, alerte tannines. Zijn 20 maanden op medium-toast proefde je enkel als in een waanzinnig geïntegreerd geheel. Zijn €40 dik waard, zal ik maar zeggen.

Het was een overdonderende proeverij. Bravo en dank aan de handelaren en wijnmakers die dit mogelijk maakten - je moet de moed maar hebben om zoveel complexiteit aan de man te brengen.


Aanwezige wijnhuizen, de 13 'Renommierte Weingüter Burgenland': Rittsteuer, Umathum, Juris, Paul Achs, Kollwentz, Leberl, Ernst Triebaumer, Giefing, Hans Igler, Gesellmann, Paul Kerschbaum, Krutzler, Feiler-Artinger.
Handelaren: Weinwelt, Vejavino

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.