De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Champagne : de echo’s van vochtige kelders

ChampagnePosted by Vicky Corbeels Thu, August 10, 2017 00:19:55

Schools, op een rijtje:

1. Juli 2015 : Unesco registreert de “Coteaux, Maisons et Caves de Champagne” op de werelderfgoedlijst.

2. Mei 2017 : masterclass “De troef van Champagne-Ardenne: De perfectie Van Wijnmakers” in de Franse Ambassade in Brussel.

3. Juli 2017: bezoeken aan Mumm en Perrier-Jouët op uitnodiging van Pernod-Ricard. Bezoeken aan Drappier, Gremillet, Jean-Marc Seleque, Larmandier-Bernier.

Het is door het schrijven aan het relaas van laatsgenoemde visites, dat ik doorheb dat een onverwachte rode draad tussen de drie momenten zit.

Dus:

2. Op vraag van Champagne-Ardenne dacht ik een masterclass over het Champagne-verhaal uit. Het moest informatief zijn voor een professioneel publiek, met weetjes over vernieuwing en trends. Fijn. Eerst wou ik weten waar “Champagne-Ardenne” voor stond, want de toeristische dienst ervan noemt zich nog steeds naar de voormalige regio.* De promotie van de champagne-beleving staat centraal in de activiteiten van Champagne-Ardenne, maar evenzeer de herdenking van de wereldoorlogen en de impact op de streek.

3. Het bezoek aan de négociants Mumm en Perrier-Jouët bevatte een wandeling door hun ondergrondse kelders in resp. Reims en Epernay. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de stad Reims voor 80% vernield door het Duitse leger, dat zich een weg vocht naar Parijs. Reims overleefde dankzij het leven dat ondergronds werd verdergezet. De caves herbergden tussen ’14-’18 hospitalen, scholen, legervoorraadplaatsen. Een deeltje van dat ondergrondse erfgoed is nu de productie-eenheid van Mumm. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger de caves van Epernay als cellen voor krijgsgevangenen. In de krijtgangen van Perrier-Jouët staan de getuigenissen daarvan in de muren gegrift.

1. Unesco zet de doorslaggevende redenen voor de erkenning als werelderfgoed uiteen op haar website. De “caves” in de “Coteaux, Maisons et Caves de Champagne” zoals die in juli 2015 door Unesco zijn geregistreerd, hebben niet enkel hun sporen verdiend in het proces van champagne vinificatie. Unesco geeft in de inleiding aan dat de erkenning van de “Coteaux, Maisons et Caves de Champagne” om de historische en professionele champagne-productie gaat, dus worden de “caves” gemakkelijk louter als opslagplaats van rijpende champagnes en prise-de-mousse etappe beschouwd. De erkenning van Unesco zou in mijn ogen meer om het lijf moeten hebben, want zelfs vrouwen worden op hun technologische, historische, netwerkende waarde geschat in de registratie van Unesco:

“The Champagne Hillsides, Houses and Cellars are the outcome of expertise perfected over the generations, of exemplary inter-professional organisation and of the protection of the appellation, as well as the development of inter-cultural relations and social innovations over a long period of time, which women also took part in..”


De studie van champagne brengt me tot belevenissen in Champagne, die belevenissen van 3 generaties voor me tastbaar maken. Het begon allemaal met het boek van Peter Doomen, nadien met wat vragen over het ambassadeurschap van champagne, en hier zit ik over wereldoorlogen na te denken. Waarom was mijn middelbare scholing daarover zo krank?

*De administratieve regio Champagne-Ardenne bestaat sinds 2016 niet meer (deze ging met Alsace en Lorraine op in de nieuwe regio “Grand Est”) maar de naam werd wel behouden voor de toeristische organisatie van Champagne en Ardennen.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.