De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Drappier: Avant tout, avant-garde!

ChampagnePosted by Vicky Corbeels Fri, August 11, 2017 15:11:44


Licht beschaamd stond ik in Urville voor de trappen van Maison Drappier. Letterlijk klein, want drie meter hoger bevond zich de miljoenenproductie van het champagnehuis waar ik al jaren mee werkte en waar ik NOG NOOIT was langs geweest.

Maison Drappier heeft een bijzonder verhaal. Het brengt elk jaar 1,6 miljoen flessen op de markt, de capaciteit van een kleine Maison de champagne*. De gelijkenis met een Maison gaat verder: van de 120 ha druivenranken die vruchten dragen voor Drappier champagne, is er 60 ha onder “location” bij récoltants. Toch is de familie nooit in de verleiding gekomen om de productie naar een champagne-hoofdstad over te brengen, noch om het bedrijf uit handen van de familie te geven. Niet dat het aanbod er niet was… een deel van de premium champagnes rijpt trouwens sinds 1988 in een ondergrondse gang in Reims, in flessen die vertrekken vanuit Urville. De caves in de Aube zijn historisch even interessant als die onder de steden Epernay en Reims, maar minder diep, minder vochtig en minder koel. De natuurlijke rijping in de krijtgangen van het noorden doet de grote cuvées van Drappier alle eer aan.

Om maar te zeggen: de familie Drappier beslist geheel onafhankelijk van mogelijke aandeelhouders over de champagne Drappier. De achtste generatie is stilaan aan zet: Hugo, jongeman van 26 jaar, denkt na over de uitdagingen van de toekomst en het staat vast dat die tijdig, inventief en innovatief worden aangepakt, zoals het traditie is bij Drappier. Vader Michel nam alvast het besluit om 1/3 van de wijngaarden in productie bij Drappier naar biologische wijnbouw om te schakelen. Andere nieuwigheid: de vorm en structuur van de flessen. Kortere hals = minder oxidatie. Filter in de glasstructuur van de transparante flessen = minder lichtpollutie en dus tragere veroudering. En, natuurlijk, wordt met geen vinger geraakt aan de 50 are aan arbanne.

De provocaties en avant-garde aanpak van de Drappiers sinds de eerste generatie (zich in 1808 in Urville vestigen, in de Côte des Bars, een regio die pas sinds 90 jaar tot de regio van champagne behoort. of nog: voluit kiezen voor pinot noir, op een moment dat “champagne” net beslist had om zo wit mogelijk te zijn) blijken een kenmerkende constante doorheen de jaren. Vandaag hoor je een koppige, glimlachende, overtuigde en overtuigende Michel praten over de redenen waarom mrc geen optie is voor hem, waarom hun sulfitages nooit meer dan 35mg bedragen (en hoe de state-of-the-art persen van Coquard daaraan bijdragen), waarom de liqueurs de dosage tot 30 jaar oud mogen zijn en hij dus een réserve perpétuelle nastreeft, waarom de liège+agraphe voor de Jéroboam 2006 en Mathusalem wél mag, waarom elk perceel apart wordt gevinifieerd, wat het eiken ei daar staat te blinken en waarom samenwerkingen in het buitenland nooit onder de naam van Drappier gebeuren.

Een rondleiding in de droge, best aangename gangen in Urville bracht me tot veel vragen die alle geduldig en voorbereid werden beantwoord. “Je vais pas te vouvoyer, ça te dérange pas?” “Tu as besoin de combien de temps pour tes questions, 20 minutes? 30 max ? ». Drie uur later en het ijs in duizend stukken gebroken, was ik een spons die zich volgezogen had met kennis.

Ik was uiteraard te laat op de volgende afspraak, maar ik had zonet een kleurrijke, mensverheffende ontmoeting gehad. Niet één, wel 6. Grootvader André had over zijn vriendschap met Paul Bocuse verteld, Michel was nieuwsgierig naar de literatuur in mijn koffertje, kleinzoon Hugo luchtte zijn hart: “ik werk hard om te weten hoe het op papier allemaal zit, maar ik ken (nog) niet dezelfde verhalen uit het verleden”. Ach, in het Frans klinkt het allemaal beter.

Het zit helemaal goed met Drappier. Ze leken verbaasd dat ik het begrip “avant-garde” kleefde op hun business sérieux, maar zeg nu zelf…

Degustatie:

Brut Nature (pinot noir): vers groenkruidig, vlezig in de neus. Rijpe citrus over heel het palet met gember in nasmaak.

Brut Nature rosé (pinot noir saignée): aardbei en ander rijp tot dtoog geconfijt fruit, lichte smaken van fermentatie, lineair bitter, aangenaam zacht pikant in de nasmaak.

Carte d’Or (de trots van grootvader André: 80% pinot noir, 15% chardonnay, 5% pinot meunier): rijpe abrikoos en rauw vlees in de neus, bitters en zuren geïntegreerd en ook fris, weer met gember in de nasmaak.

Quattuor (« Blanc de Quatre Blancs » 25% arbane, 25% petit meslier, 25% blanc vrai, 25% chardonnay, alle samen gevinifieerd. 7 weken na dégorgement) : grijzig-gele tint met extreem fijne belletjes, krijt, rijp geel fruit, vers vegetaal, en licht vineus in de neus, heel droog en pompelmoes in de mond met nette afdronk van -alweer- gember.

La Grande Sendrée 2008 (55% pinot noir, 45% chardonnay. 1/3 van de assemblage 9 maanden op fouders, 7 jaar sur lie. Bio zonder certificaat) : Magistraal. Geen gember ditmaal.

*De Maisons de Champagnes, samen met de Grandes Marques de Champagnes, zijn négociants (meestal négociant-manipulant NM omdat ze ook eigen wijngaarden bezitten) die sinds de 18e eeuw hun champagne productie in Reims en Epernay onderbrachten. Vele werden buiten de stichtende familie overgenomen en brachten daardoor meer commerciële en industriële kennis in de champagne wereld. De Maisons zijn traditioneel partner van de druiventelers (récoltants, gegroepeerd in de Syndicat Général des Vignerons de Champagne) van wie ze druiven aankopen en met wie ze op gelijke basis deel uitmaken van de overkoepelende Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne . Informatieve websites: Maisons Champagne en Syndicat Général des Vignerons de Champagne

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.