De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Ambassadeur Champagne 2018

ChampagnePosted by Vicky Corbeels Tue, November 07, 2017 17:57:18

Het begon met enkele aanmoedigingen om in te schrijven voor de competitie Ambassadeur Champagne. Ik dacht dat ik de grote lijnen over de vinificatie van champagne kende, tot op het moment dat ik besliste deel te nemen.

Thema voor 2018: dégorgement en dosage. De vragenlijst en korte dissertie die met de kandidatuur gepaard gingen, brachten twijfel over wat ik precies wist en de berg van details die ik nooit eerder aanraakte. Wat een dagtrip werd dit.

Heerlijk studeren op het onderwerp waar ik al jaren over lesgaf. Het overbrengen van de procedure in de meest eenvoudige bewoordingen leek in de verste verte af te staan van de details van het champagne maken. Ik nam er technische boeken bij, bezocht champagne producenten, had vragenlijsten op basis van het lastenboek waar ik vele noodzakelijkheden had gehighlight. Hoezo geagregreerde persen, hoezo percentages van chaptalisatie, hoezo het vrijgeven van reserves, hoezo hoezo hoezo?!

Het werd snel duidelijk hoe mijn theoretische veronderstellingen een andere taal hanteerden van het jargon van de man op het druivenveld. Ik sprak Chinees, de champagne maker Latijns. Het is door toevallige, onverwachte tussenkomsten dat ik begreep dat de wetteksten die champagne omkaderen, een andere realiteit belichamen dan de vragen die ik, puur voor het theoretische inzicht, kon stellen.

Mijn begrip en bewondering voor champagne werden er alleen maar groter door. De techniciteit en grond-eigenheid van champagne zijn zo uniek, dat champagne makers ze door en door belichamen. De wetteksten, in de vorm van lastenboeken, zijn strikt en onverbiddelijk. Toch is er een ongekende diversiteit, waar ik nog maar het tipje van de ijsberg had gezien. Vanop een afstand, met de verrekijker.

Zo goed als ik kon bereidde ik me voor. In Amsterdam organiseerde Perswijn de ongeëvenaarde Tour de Champagne, net voor de finale. Daar leerde ik de onnavolgbare Michiel Demarey kennen, de ridder, de Champagnist. Ik verloor mezelf in dosages, prise de mousse, Krug en Veuve en een andere Veuve en tientallen onafhankelijke champagne huizen die onberispelijk mooie flessen op de markt brengen.

De finale haalde ik, maar ik bleef laureate. Gelukkig maar, want ik word tenminste niet op falingen afgerekend. Integendeel, ik zal nu lesgeven aan professionelen en nooit meer champagne op dezelfde lijn zetten als “andere méthodes traditionnelles”. De afgevaardigde van het CIVC zei me na de concours, dat ze tijdens mijn proef het gevoel had dat ik champagne wàs. “Ik belichaamde de druiven en het geweld van de vinificatie”. Een mooiere erkenning van hoe ik in het wijnwereldje sta, kon ik niet krijgen. Ik was het, die de prise de mousse onderging. Ik was het, die vocht tegen de oxidatieve shock. Ik ben het, die het onderwerp nooit meer loslaat.

Ieder die geïntrigeerd is door deze concours Ambassadeur Champagne, raad ik aan om deel te nemen. Het is een trip voor de obsessed, een streling voor het ego. Of ik zelf nog deelneem, laat ik in het midden. Het is en blijft een competitie, waar een leergierige strijdlust moet passen in een strikt kader. De compensatie is niet niks, een week tussen de goden in champagne voor de Europese finale, maar onder de radar ontdek ik intussen tergend mooie proeverijen …

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.