De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

April in de Lingua d'Oc

Wijnen om te reizenPosted by Vicky Corbeels Wed, April 11, 2018 23:37:07

Het is april, we slalommen in de Languedoc en op het einde van de dag zijn we bevroren. We zien onweer, strakke wind vangt onze haren, straten lopen over, het dakraam van de wagen klettert onder de hagel. Hagel! Het seizoen slaat genadeloos toe op de beginnende vruchtbaarheid van de wijnrank. De volgroene knoppen zitten nog strak aan de draagtak in de Minervois, maar in Picpoul de Pinet openen ze al iets verder. Daar hadden we, op dag drie van ons geweldig georganiseerde minitrip, de eerste en ook laatste zonnestraal gezien op het biodynamische veld van Anaïs (dochter) en Yves (vader) Ricome. (Nog) geen hagel of vries rond Béziers en het Bassin de Thau, wel in Saint-Chinian. Voorlopig ook geen paniekerige reacties, enkel “de regen komt wat laat, maar na 6 maanden droogte zijn we tevreden met elke druppel”. Wijnmakers zijn weerbaar. Hadden ze er tijd voor, ze zouden zalen vol mindfulness kunnen geven.


We waren vier genodigden van het CIVL, het interprofessionele comité dat de belangen van de Languedoc wijnen behartigt. Ons werd a priori gevraagd wat we precies wilden (her)ontdekken in de 240.000ha grote regio. Bleek dat bij ons vier nogal gelijklopend: de bio-tendens, nieuwe appellaties, nieuwkomers in de gemeentelijke appellaties. Dat we net voor de bloei kwamen, wanneer de wijngaard op zijn sensueelst geurt, kon het vooruitzicht naar een drukke vierdaagse door vijf Occitaanse wijnregio’s niet drukken. “We” waren de gelukzakken Andy De Brouwer (Les Eleveurs in Halle), Julien Stéphant (Etiquette in Brussel) en Eric Boschman (zichzelf, overal) en ikzelf.

Het CIVL stuurde ons op weg met drie elkaar aflossende dynamische medewerkers: het eerste teken dat de streek zich na jaren van inperking van het productieareaal aan het herpositioneren is. Was ook de eerste boodschap, vlakbij het Canal du Midi, in het Maison du Vin van de Minervois: de rendementen van de wijnmakers die tot de appellatie (blijven) behoren, liggen al zo laag, dat niet velen zich aan overproductie kunnen bezondigen. In de Faugères, de enige appellatie ter wereld die uitsluitend op schisten ligt, hetzelfde besef: de pejoratieve bijklank als “wijnplas van Frankrijk” (samen met de Roussillon blijft het wel de grootst producerende wijnregio ter wereld), schudt de Languedoc van zich af. Andere aandachtspunten van de producenten in de Languedoc: het bewaarpotentieel en de aantrekkelijke aankoopprijzen (want weinigen lijken erbij stil te staan dat ook syrah-carignan-grenache-mourvèdre en marsanne-roussanne-picpoul en de andere lokale druiven stijlvol kunnen verouderen), de vraag of syrah vloek of zegen is voor de regio, het beschermen van oorsprongsbenaming (piquepoul heet de druif, Picpoul de Pinet de regio: wat als de Australische “picpoul” op de Europese markt komt?), het biolabel in een regio die van nature geschikt is voor druiventeelt, de onderlinge solidariteit en het gedeelde kwaliteitsstreven binnen de subregionale associaties, respect voor het verlaten van de platgetreden paden (biodynamische wijnbouw, aanplant regio-vreemde druivenrassen o.a.).

Werden ontmoet, gesproken, uitgehoord, zeer in waarde geacht: Pujol-Izard, Château l’Amiral (2009!), Château Tour Boisée, Château Guery (alle Minervois), Mas du Soleilla (La Clape), Domaine Léon Barral (2004 !), Domaine du Causse Noir, Domaine Florence Alquier, Château Laurens, Domaine du Météore, Domaine des Prés Lasses/Château Autignac (alle Faugères), Domaine Turner Pageot (Pézenas), Domaine La Croix Gratiot (2013 !) Cave de l’Ormarine, Domaine Félines Jourdan (alle Picpoul de Pinet), Domaine La Madura, Domaine Castigno, Domaine La Maurerie (alle Saint-Chinian).

Ik wou nog weten hoe het zat met de classificatie van de cru’s: tot voor enkele maanden telde ik er zeven, omdat de officiële website dat zo liet vermoeden, maar het werden er steeds minder naarmate de trip vorderde en de vraag letterlijk gesteld werd. Over Corbières-Boutenac, La Clape, Minervois-La Livinière lijkt iedereen het eens. Over Saint-Chinian Berlou, Saint-Chinian Roquebrun, Terrasses du Larzac en Pic Saint Loup niet.

(Intussen gaf de Middellandse Zee ons nog meer fraais: vers geplukte mosselen en oesters uit het Bassin de Thau, tielle à la sètoise en andere lokale delicatessen in een schandalig gezellige lijst van lokale bistro's. Wijnschrijven. Het went nooit.)


(foto's genomen door de reisgezellen en mezelf)  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.