De wijnwereld van Vicky

De wijnwereld van Vicky

Kopbrekers en smaakspinsels

Wijnproeven is pure nostalgie. Wie heeft het me nog niet horen zeggen? Intussen is mijn mapje “hersenspinsels” ook nostalgisch geworden. Ik schrijf al langer dan ik aan mijn website viconsult.be sleutel, en ik laat de frustratie varen.
Veel over wijn nagedacht. Op onbekend terrein begeven. Wie wil, mag meevaren op deze stuimige wateren van eindeloze verbazing.
Over meevaren gesproken:
zie www.griekswijnlandschap.viconsult.be

Wind of change in Languedoc

Wijnen om te reizenPosted by Vicky Corbeels Mon, June 02, 2014 11:40:57Bordeaux is voor de helft in handen van banken en verzekeraars, wordt wel eens gefluisterd. Sinds de Aziatische overname van een aantal domeinen ginds, zijn de precieze percentages me onbekend. Zeker is wel, dat de financiële injectie ruimte geeft aan ambitieuze wijnmakers die “hun” wijngaarden en cuverieën de moderne tijden inloodsen.

AXA Millésimes is de viticulturele tak van de verzekeraar en eigenaar van Petit Village, Suduiraut, Pichon Baron en Pibran in Bordeaux maar ook van het Portugese Quinta do Noval en Hongaarse Disznokó. En van een fijn domein in Pézenas, Languedoc: Mas Belles Eaux. En daar waren we met een 10-tal wijnschrijvers uitgenodigd, eind mei 2014. 12 personen, onder leiding van technisch directeur Cédric Loiseau, hervormen er seizoen na seizoen de wijngaarden. Er werd in 2002 beslist om bestaande druivenstokken, op 75 ha quasi perfecte microklimaten (“wij zijn voorbereid op ziekten en plagen, want de buren krijgen er steeds eerst van”) aan te kopen en te optimaliseren. Als de 30-jarige grenache te dicht beplant staat, dan worden stokken gerooid en elders herplant. De carignan verstikt zichzelf in cordot royat? Dan geven we hem verluchting in vrijstaande gobelet. Als de traditionele bourboulenc de kwaliteitsstandaard niet bereikt, dan worden zijn wortels gebruikt voor regreffage met de clairette. Wanneer de grond herademt, is het tijd voor biologische wijnbouw. Tenslotte: als een domein als Mas Belles Eaux een ongerept domein met “hier wil ik me verliezen”-potentieel bezit, dan is het tijd voor oenotoerisme. Rationele overwegingen, radicale acties. De Languedoc is de moderniteit ingestapt. De hervorming van de appellaties dringt bij de consument door. Maar om te beseffen hoe de man die dagelijks het druivenveld overschouwt, die wind of change in praktijk brengt, daarvoor moet je ter plekke gaan. Binnenkort heeft Mas Belles Eaux een knap wijntoeristisch programma klaar, Vinogusto zal daar uitgebreid over berichten.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.